CBSE Class VI Science. Chapter -7


CBSE Class VI Science. Chapter -7
                GETTING TO KNOW PLANTS
Keywords-
Climbers
A plant or person or animal that climbs.
एक पौधा या व्यक्ति या जानवर जो चढ़ता है
Conduct
Action or manner of managing an activity.
किसी गतिविधि के प्रबंधन की क्रिया या तरीका
Creepers
Any plant that grows along the ground, around another plant, or up to
a wall by means of extending stems or branches
 लता.

Fibrous roots.
Plants roots having no main roots, that is all roots seem similar and thin are called Fibrous roots.
पौधों की जड़ें मुख्य जड़ें नहीं होतीं, जो कि सभी जड़ें समान होती हैं और पतली को रेशेदार जड़ें कहा जाता है।
Herbs
Plants with green and tender stems, short and no branches, or any seed-bearing plant that does not have a woody stem and dies down to the ground after flowering.
जड़ी बूटी
Lamina
The broad, green part of the leaf
पत्ती का चौड़ा, हरा हिस्सा

Lateral roots

The smaller thin roots attached with the main root or top roots of plants
पार्श्व जड़ों / पौधों की मुख्य जड़ों या शीर्ष जड़ों से जुड़ी छोटी पतली जड़ें।

Midrib

The  thick Prominent Line in the middle of the plant’s leaves.
पौधे की पत्तियों के बीच में प्रमुख रेखा।

Ovule

A small or immature ovum inside the ovary of the  pistil of flowers
बीजांड।

Parallel Venation

The arrangement of veins in parallel in a leaf
पत्ती में समानांतर रूप से नसों की व्यवस्था।

Petal

 Flowers blade, each of the segments of the Corolla of a flower
पंखड़ी , एक फूल के  दलपुंज  के प्रत्येक खंड।

Petiole

Part of the leaf by which leaf is joined to the stem of the plant or leafstalks
पत्ती का वह भाग जिससे पत्ती पौधे के तने से जुड़ती है।

Photosynthesis

The process by which green plants and some other organisms use sunlight to synthesize foods from carbon dioxide and water. Photosynthesis in plants generally involves the green pigment chlorophyll and generates oxygen as a byproduct.
वह प्रक्रिया जिसके द्वारा हरे पौधे और कुछ अन्य जीव सूर्य के प्रकाश का उपयोग कार्बन डाइऑक्साइड और पानी से खाद्य पदार्थों को संश्लेषित करने के लिए करते हैं। पौधों में प्रकाश संश्लेषण में आम तौर पर हरे रंग का वर्णक क्लोरोफिल शामिल होता है और ऑक्सीजन को बायप्रोडक्ट के रूप में उत्पन्न करता है।

Pistil

The innermost parts of the flower
फूल के अंतरतम भाग।

Reticulate Venation

The arrangement or design of leaf veins is net- Like on both sides of the midrib
पत्ती शिराओं का डिजाइन शुद्ध है- जैसे।

Sepal

Each of the parts of the calyx of a flower
एक फूल के कैलीक्स के प्रत्येक भाग।

Shrubs

A woody plant that is smaller than a tree and has several main stems arising at or near the ground.
एक लकड़ी का पौधा जो पेड़ से छोटा होता है और जमीन पर या उसके आस-पास कई मुख्य तने होते हैं।

Taproot

A straight tapering root growing vertically downward and forming the center from which subsidiary rootlets spring.
एक सीधी टेपिंग रूट खड़ी होकर नीचे की ओर बढ़ती है और जिससे सहायक रूटलेट्स स्प्रिंग बनता है।

Transpiration

Is a process through which plants release a lot of water in the form of vapor  into the air
एक ऐसी प्रक्रिया है जिसके माध्यम से पौधे हवा में वाष्प के रूप में बहुत सारा पानी छोड़ते हैं।

Trees

Plants which are very tall and having hard and the thick stem has branches in the upper parts.
पौधे जो बहुत लंबे होते हैं और सख्त होते हैं और मोटे तने की ऊपरी भागों में शाखाएँ होती हैं।

Veins

vein is a vascular structure in a leaf that provides support for the leaf and transports both water and food. 
एक पत्ती में नस एक संवहनी संरचना होती है जो पत्ती के लिए समर्थन प्रदान करती है और पानी और भोजन दोनों को स्थानांतरित करती है।
                                                Exercises
1.Correct the following statements and rewrite them in your notebook.
(a) Stem absorbs water and minerals from the soil.
Ans: Roots absorbs water and minerals from the soil.
(b) Leaves hold the plants' uprights
Ans:  Stem hold the plants' uprights
(c) Roots conduct water to the Leaves.
Ans: Stem conduct water to the Leaves.
(d)The numbers of petals and stamens in a flower are always equal.
Ans: The numbers of petals and stamens in a flower is always not equal.
(e) If the sepals of a flower are joined together, its petals are joined together.
Ans: If the sepals of a flower are joined together, its petals are not necessarily joined together.
(d) : If the petals of a flower are joined together, then the pistil is joined to the petal.
Ans: If the petals of a flower are joined together, then the pistil may or may not be joined to the petal.
2. Draw (a) a leaf, (b) a taproot and (c) a flower you have studied for Table7.3.
Ans:
(a) a leaf

(b) a taproot

(c) a flower

3. Can you find a plant in your house or in your neighborhood, which has a long but weak stem? Write its name.  In which category will you place it?
Ans: Yes, there are many plants which have a long but weak stem in our neighborhood. Among them, bean plant is one such plant. Its come under the category of climber. 
4 What is the function of a stem?
Ans: The main functions of stem are to conducts water and minerals from roots to the leaves and other parts of the plants, also supplied food from leaves to other parts of the plant.   
 5. Which of the following leaves have the reticulate venation?
Wheat, tulsi, maize, grass, coriander (dhania) , China rose.
Ans: Leaves having reticulate venation are Tulsi, coriander, China rose.
6.If a plant has a fibrous root. What type of venation do its leaves have?
Ans: Parallel venation.
7. If a plant has leaves with reticulate venation. What kinds of roots will it have?
Ans: Taproot.
8. Is it possible for you to find out whether a plant has taproot or fibrous roots by looking at the impression of its leaf on a sheet of paper?
Ans: Yes,  if the leaf shows reticulate venation than plant has a taproot and if the leaf shows parallel venation than plant has fibrous root.
9. What are the parts of a flower?
Ans: The parts of a flower are mainly sepals, petals, stamens, and pistil.
10. From the following plants, which of them have flowers?
Grass, maize, wheat , chilli , tomato , tulsi, peepal , shisham , banyan , mango ,jamun , guava, pomegranate , papaya, banana , lemon , sugarcane , potato, groundnut .
Ans: Here all plants has flower.
Flower’s Name
Whether seen
Have Flower
Grass
seen
Yes
Maize
seen
Yes
Wheat
seen
Yes
Chilli
seen
Yes
Tomato
seen
Yes
Tulsi
seen
Yes
Peepal
seen
Yes
Shisham
seen
Yes
Banyan
seen
Yes
mango
seen
Yes
Jamun
seen
Yes
guava
seen
Yes
pomegranate
seen
Yes
papaya
seen
Yes
banana
seen
Yes
lemon
seen
Yes
sugarcane
seen
Yes
potato
seen
Yes
groundnut
seen
Yes

11. Name the part of the plant which produces food. Name the process.
Ans: The part leaf of a plant produces the food. The process by which green leaves makes the food of a plant is called Photosynthesis.
12. In which part of a flower, you will find the ovary?
Ans: In the Pistil of ( a plant) flower.
13. Name two plants in which one has joined sepals and the other has separate sepals.
Ans: Name of plant having joined sepals in flower is Datura.
        Name of the plant having separate sepals in flower is Rose.


Post a Comment

0 Comments